Wij maken Harderwijk de actiefste stad van Nederland’
Genoeg te doen in Harderwijk en Hierden: het aanbod aan sportieve en culturele activiteiten is mega. Eraan meedoen is voor velen nog wel een dingetje… Daarom is er GA! Harderwijk. GA! staat voor ‘Gezond en Actief ’ het is een platform dat allerlei partijen verbindt die één gemeenschappelijk doel hebben: ervoor zorgen dat iedere inwoner van Harderwijk en Hierden meedoet en in beweging komt. GA! Harderwijk is een samenwerking van alle werkgevers (of opdrachtgevers) van sport- en cultuurprofessionals. Organisaties zoals VCO (Vereniging van Christelijk Onderwijs), gemeente Harderwijk, ZorgDat, Cultuurkust, JOGG Harderwijk, EduCare en Landstede doen eraan mee. Bij elkaar hebben ze ruim twintig professionele coaches en nog veel meer vrijwilligers uit de sectoren sport, bewegen, gezondheid, welzijn en cultuur. Die werken sinds de Kick Off van GA! Harderwijk in september vorig jaar nauw met elkaar samen. Daardoor draaien er in onze stad en ons dorp nu veel meer verschillende gezonde en actieve programma’s. Zoals het kunstmenu, bewegingsonderwijs en sportieve activiteiten in elke wijk. Sinds kort werken ook de coaches van JOGG-Harderwijk onder de vlag van GA! Harderwijk.
De coaches van GA! Harderwijk zorgen ervoor dat wij lekker in ons vel komen te zitten. Moeten we wel meedoen…
“Wij maken van Harderwijk de actiefste stad van Nederland! We inspireren álle Harderwijkers, sterk én kwetsbaar, op het gebied van sport, cultuur en beweging. Het resultaat? Harderwijkers met een gezonde leefstijl, die lekker in hun vel zitten en allemaal meedoen.”
Dát is de missie van coach Monique Mennen en haar collega-coaches. “Eén doel en één visie, namelijk ervoor zorgen dat iedereen meedoet en vitaal blijft”, vat ze het zelf kernachtig samen. Mennen wordt al zeven jaar ingehuurd door de gemeente Harderwijk om inwoners in beweging te krijgen. Sinds vorig jaar is ze ook sportparkmanager op Sportpark Parkweg.
Mennen Mennen staat op de foto samen met maatschappelijk sportcoach Kees Grovenstein, bekend van Veld 42 en de straatvoetbaltoernooien voor daklozen. Allebei dragen ze een blauw trainingspak waarop het nieuwe logo groot op de borst prijkt. “De coaches zijn veelal gymleraren. Je hebt ook sportcoaches, die zijn meer actief in de wijken”, legt Mennen uit. Ze vormt samen met een stuk of drie, vier leerlingen (aan de sportopleiding van Landstede) ook een ‘beweegteam’. “De bedoeling is dat elke wijk zo’n beweegteam krijgt”, vertelt ze. Grovenstein: “Nu nog zijn we vooral op scholen en bij naschoolse activiteiten actief, maar we willen voor alle leeftijdsgroepen iets opzetten”.
Zo willen de coaches ouderen meer toeleiden naar sportaanbieders. Er is nu ook een ‘seniorenbeweegcoach’, die ouderen adviezen geeft om meer te bewegen. In september wordt zelfs een seniorensportdag georganiseerd. En onder auspiciën van Zorgdat is een heuse senioren-beweegraad actief. Volgens Kees is hun belangrijkste doel om eenzame mensen uit hun isolement te halen. Maar de coaches zijn net zo goed actief voor kwetsbare kinderen. Kees legt uit: “Dat zijn kinderen die bijvoorbeeld door armoede niet vanzelfsprekend kunnen deelnemen aan activiteiten”. De coaches gaan in gesprek met hun ouders en vertellen ze dan bijvoorbeeld over het bestaan van een sport- en een cultuurfonds. Met hulp daarvan kunnen kinderen dan tóch gewoon meedoen. Monique: “Ouders die met armoede te maken hebben moeten vaak over een drempel. Of ze weten niet van het bestaan van deze fondsen, of ze durven er niet naar te vragen”.
Speciaal voor mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’ , waaronder ook statushouders, organiseert Monique Mennen het project GA!OpWeg. De sportparkmanager doet dat samen met een aantal sportclubs op het park, waaronder hockeyclub De Mezen, jeu de boulesvereniging Harderwijker Bielegger ’84 en de beachvolleyballers van VVH. Zij krijgen ook alle hulp van Landstede, Sportcentrum Iedema, het Participatiehuis, Veld 42, Meerinzicht Sociaal en Top Taal. Monique vertelt: “De vijftien deelnemers gaan met GA! Op Weg vier maanden lang, vier dagen in de week op dit sportpark intensief met elkaar aan de slag met taallessen, sporten, werken en gezondheidslessen. En dat met maar één doel, namelijk om in de toekomst actief deel te kunnen nemen aan de Harderwijkse samenleving”.
Kees: “Met sporten leer je hoe je met anderen moet omgaan. Sportverenigingen bieden een hele goede basis, waar je veel kunt leren. Dat geldt net zo goed voor cultuur. Ook bij een toneelvereniging of fotografie-vereniging kun je jezelf heel goed ontwikkelen”.